De juiste huurprijs2016-11-28T15:00:09+02:00

De juiste huurprijs

Hoeveel huur kan ik vragen? De huurprijs bestaat uit de kale huurprijs en de service kosten. De servicekosten bestaan bijvoorbeeld uit water en energie, maar ook onderhoudskosten van de woning of kamer vallen hieronder.  Met behulp van het puntensysteem kunt u zien wat uw maximale kale huurprijs is. In eventuele geschillen over de huurprijs, hanteert ook de Huurcommissie dit puntensysteem.

De huurprijs hangt natuurlijk van een aantal dingen af. Zo maakt het bij het verhuren van een kamer bijvoorbeeld uit of er een keuken bij hoort, en zo ja, is deze dan in of buiten de kamer, gedeeld of privé? Daarnaast zijn ook oppervlaktes en sanitaire voorzieningen van belang om de huurprijs vast te stellen. Het moet dus duidelijk zijn wat u precies verhuurt en wat daarvan de kenmerken zijn.

Het puntensysteem bestaat er voor zelfstandige en onzelfstandige woningen (bijvoorbeeld als het gaat om één kamer in een appartement), woonwagens en woonwagen-standplaatsen. Let dus goed op dat u met het juiste puntensysteem aan de slag gaat. Op deze pagina kunt u direct de online check doen en goede inschatting making voor uw huurprijs.

Tijdens een onderzoek stelt de Huurcommissie altijd zelf nog een keer het juiste aantal punten (en de correcte huurprijs) vast, en oordeelt deze op grond van hun eigen onderzoek of de huidige huurprijs is toegestaan of niet.

Naast de kale huurprijs bestaan er ook service kosten en kosten voor nutsvoorzieningen. Voor deze kosten vraagt u in feite maandelijks een voorschot van de huurder. Hoort er een tuin bij de huur ruimte? Dan kan tuinonderhoud onder de servicekosten vallen. Of denk bijvoorbeeld aan de schoonmaak van een groot appartementencomplex waar iedereen aan bij moet dragen. De kosten die u aan uw huurder hiervoor vraagt moeten natuurlijk wel gemaakt worden en jaarlijks moet u dit afrekenen met uw huurders. Eventueel is de huurder verplicht om iets bij betalen, of moet u als verhuurder geld terugbetalen als blijkt dat er teveel voorschot is betaald.